Forlandet – noget om klasser og hvordan vi formidler disse

Jeg fik for noget tid siden lyst til at spille noget rimelig oldskole rollespil, og mit blik faldt endnu en gang på Hinterlandet. Jeg vil lade Morten selv fortælle hvad Hinterlandet er for noget, her er det nok at vide at det er ret godt og har klasser på den måde vi kender det fra de fleste udgaver af D&D (man vælger en klasse og bliver ved den, man stiger niveau i den klasse og bliver sejere).

Jeg var dog ikke helt tilfreds med måden klasser fungerer på, så jeg lavede mine egne med udgangspunkt i Mortens.

Man starter som en dværg

Når man laver en spilperson i Forlandet ruller man lidt terninger (helt som i Hinterlandet) og vælger så en grundklasse.

  • Dværg
  • Forlænding
  • Frelst
  • Gadeskarn
  • Halving
  • Lærling fra Akademiet
  • Lykkeridder
  • Bjerglænding (hvis man har låst dem op som grundklasse i spil)

Man får udleveret en A5-folder med regler for alle de evner man har, samt regler for det udstyr man kan starte med som den grundklasse.

Så langt, ret standard. En grundklasse giver adgang til mere eller mindre det samme som første niveau af en klasse i Hinterlandet. Eneste forskel er hvordan informationen er struktureret.

Og man fortsætter som eventyrer, eller kriger, eller…

I Hinterlandet bliver man ved sin klasse så længe man spiller, mens man i Forlandet frit kan vælge en helteklasse at stige som hver gang man stiger niveau. Så når man får sit første niveau, kan man stige som Kriger eller Eventyrer eller hvad man nu har lyst til. Man kan altså ende som Dværg/Kriger 2/Eventyrer 1 osv.

Hver helteklasse består også af en A5-folder med alle evner der kan opnås beskrevet. Ikke alle helteklasser har lige mange niveauer beskrevet. Og i det hele taget er der ikke så mange fordi jeg ikke har lavet dem endnu.

Slimkultist

Det lidt særlige ved Forlandet er at man ud over de klasser man selv vælger at stige i kan man under spil også blive tildelt niveau 0 af en klasse. Typisk vil en sådan klasse repræsentere en forbandelse eller en eller anden pagt der indgås, men det kan også være for eksempel en rang der opnås. Man kan altså ende som Dværg/Kriger 2/Eventyrer 1/Slimkultist 0/Baron 2.

De særlige klasser der ufrivilligt kan tilføres en spilperson på grund af hændelser i spil har også et niveau 1, 2 osv. hvor man kan vælge at bruge sit niveau på at kontrollere eller få nye fordele af sin forbandelse/pagt/titel.

Men hvad kan det så?

Ud over at have sjov med at lave klasser for sære ting, har jeg med Forlandets klasser forsøgt at koble klasserne mere med setting og fiktion, samt prøve at løsne lidt op for den lidt låste situation med Hinterlandets ingen-multiklasse mekanik.

Jeg har ikke spillet det nok til at vide om det fungerer i praksis, men de sære klasser er sjove at lave og formentlig også sjove at spille med. Det der dog helt sikkert virker er den mere kompakte måde at præsentere ens regler for en start-spilperson på. Jeg er ret vild med at (næsten) alle relevante regler for din startklasse er samlet i et enkelt hæfte du kan beholde sammen med din karakterark.

Her er til sidst lidt filer med grund- og helteklasser samlet, de er ufærdige og rå, men du må hjertens gerne polere dem, det meste er lånt fra Morten alligevel.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s